Wednesday, January 18, 2006

Jammer, te laat!

U heeft deze maand niet op tijd uw huur betaald. U kent dat wel, u dacht dat uw partner... die op haar/zijn beurt dacht dat...U betaalt snel maar het is te laat, u wordt uit uw huis gezet.
U hebt niet op tijd die aanmaning gevonden, u ontdekt uw fout, u belt en schrijft dat het snel in orde wordt gemaakt en maakt het geld over, maar het mag niet baten, er komt geen water uit de kraan en het licht blijft uit, de kachel kan niet meer aan.
Je vergeet een envelop open te maken van een postorderbedrijf, je kind maakt er vervolgens een mooie tekening op en legt die als verrassing in je sokken-la, waar je hem net te laat een paar weken later ontdekt. Je belt dat het geld onderweg is, maar de telefoniste blijft onverbiddelijk en nog dezelfde week komt een deurwaarder het bankstel en de tafel ophalen.
Natuurlijk hebben bovenstaande blunders niet zulke accute, vervelende gevolgen.
Natuurlijk niet. Een misverstand is gewoon op te lossen, je zou bovendien toch denken dat zoiets de meest welwillende kan overkomen...
Maar onze IND ziet dat niet zo, mensen moeten onfeilbaar zijn, en anders moeten ze de consequenties maar ervaren, ongeacht hun leeftijd, ongeacht wat dan ook...
HENGELO - DILARA MOET HAAR GEBOORTELAND UIT.
Dilara Ketenci is geboren en getogen in Hengelo. Oudste dochter van inmiddels gescheiden Turkse ouders. Daarom heeft ze een verblijfsvergunning nodig om in haar geboorteland te mogen zijn. Als ze, over een halfjaar, achttien wordt, kan ze een Nederlands paspoort krijgen.
Er waren nooit problemen.
Tot vier jaar geleden. Toen moest haar vergunning weer worden verlengd. Daarvoor moesten leges worden betaald. Haar moeder, bij wie Dilara en haar zusjes Balkiz (14) en Yasemin (11) wonen, liet de brief liggen. Ze is al negentien jaar in Nederland, maar de taal niet machtig en laat daarom het papierwerk aan haar ex-man over. Omdat die zijn kinderen maar een keer in de zoveel tijd ziet, was de termijn waarbinnen de leges betaald moesten worden verstreken. Betaald werd alsnog. Een maand te laat. Het ging om een bedrag van 285 euro. Inmiddels is de familie diverse rechtszaken en drie advocaten verder en komt de dreiging van uitzetting heel dichtbij.
Morgen dient er nog een laatste zaak bij de rechtbank in Den Haag, die dan zitting houdt in Zutphen. Mocht ook die het standpunt van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) huldigen, te laat is te laat, dan is de kans groot dat gebeurt wat ze nooit hebben willen geloven: Dilara moet het land uit.
De Hengelose moet dan vanuit Turkije een nieuw verzoek tot verblijf in Nederland indienen. Dat duurt een half jaar. Ze kan dan daar wel bij haar opa of oma terecht, maar kan die tijd in haar examenjaar helemaal niet missen. Over drie maanden heeft ze eindexamen. "Natuurlijk. Haar vader en moeder hebben geblunderd. Maar dat wentel je toch niet af op een meisje van zeventien jaar?", zegt haar oom, Suleyman Ketenci.
Bron: De Gelderlander
Zo, nu bent u weer!...
klik

9 comments:

Moniekie said...

Klote IND - ik kan er ook hele verhalen over ophangen. Nederland gaat nog eens aan bureaucratie ten onder. Bah, bah, bah!

Strangebrew said...

Dat meidje is nog net minderjarig, en mocht niets zelf regelen, maar moet wel de straf ondergaan voor een suf misverstand...met wat geluk loopt het nog goed af, maar de stress die hier mee gepaard gaat kan haar hele examen verkloten...ik kan hier zo kwaad over worden...

Sonnie said...

Fijn he dat alles zo goed geregeld is in Nederland... *zucht*

Strangebrew said...

Helaas niets geregeld op het vlak van compassie...

Sonnie said...

He wat?? op welk vlak?? :p

Mark said...

Op het vlak van inleven en meeleven.

Dat kunnen de preciezen onder de Nederlandse ambtenaren niet. Die zeggen: "Een regel is een regel, de wet is de wet." Dat regels slachtoffers kunnen maken, zien ze niet. En de preciezen zijn in opmars. Dat vind ik eng.

Wat meer creativiteit is wat nodig is in deze complexe samenleving. Juist van hen die de regels handhaven.

Strangebrew said...

"He wat?? op welk vlak?? :p"

Ja, dat zal jij opeens niet kennen ;p !

@ mark: de "samen"leving is vooral aan het verkillen, vandaag is zo'n grietje nieuws, morgen is ze weer vergeten...dat breekt me op. Te vaak dezelfde verhalen, dat stompt af...Jeugdzorg die zijn handen terugtrekt zodra iemand 18 is, dan ben je volwassen en zoek het dan maar uit hier of in Kosovo, of Irak, of Somalia...houdoe...

Sonnie said...

""He wat?? op welk vlak?? :p"

Ja, dat zal jij opeens niet kennen ;p !"


Nou, om je eerlijk te zijn is het soms fijner dat even uit te schakelen.. zelfbescherming want het liefste zou ik me idd overal druk om maken maar dat kan nu eenmaal niet.. :(

Strangebrew said...

True.