Friday, February 03, 2006

De As.

De As Bush-Blair-Balkenende.
Die schijnt te bestaan.
Misschien wel meer dan alleen tussen de oren van onze gezaghebbers.
Groot-kleiner-kleinst, het lijkt Sesamstraat wel...
De kleine doet erg zijn best en wordt door de groteren geprezen...
"Goedzo! Dat kan jij al goed! Jij speelt tenminste leuk mee, de anderen hebben geen zin ..."
De helft van de nederlanders vindt het niet fijn spelen in Uruzgan.
Maar we gaan toch.
Gisteren stond in het NRC dat Boris Dittrich vorige week tijdens een gastcollege aangaf hier fel tegen te zijn.
"Het kabinet wil 1.200 tot 1.400 militairen naar Zuid-Afghanistan sturen. Maar áls we zo nodig arme mensen willen helpen waarom sturen we dan geen militairen naar bijvoorbeeld Congo? Dat land moet ook worden opgebouwd na een verschrikkelijke oorlog. In Oost-Congo zijn drie miljoen mensen vermoord. Drie miljoen. In Uruzgan heb je een bevolking van driehonderdduizend."
Op zich ben ik het met Boris eens dat je ook de Congolezen moet helpen...
Maar we gaan niet in het kader van de ontwikkelingshulp naar Afghanistan, we gaan om een oorlog die nog niet afgelopen is te ondersteunen.
Enduring Freedom.
Het onmiddelijke en tot nu toe durende gevolg van de aanval op de Twin Towers...

info onder fotos

D66 heeft eerdere missies naar Afghanistan gesteund maar, zegt Dittrich "deze missie ligt anders, er ligt een belangwekkend rapport van de MIVD waarover ik niets mag zeggen".
"Sure" dacht ik nog "Met wat geluk staat dat geheime rapport ergens op een memorystick en duikt het volgende week op bij een garagehouder of in lijn 10...".
Boris vervolgt: "De onderzoekers zijn in Uruzgan geweest. Ze hebben met "Jan en alleman" gepraat. Ik kan u zeggen dat zij ook behoorlijk kritisch zijn over de voorgestelde missie."
Dittrich zei vorige week dus helemaal niets meer over het voortbestaan van het kabinet ondanks eerdere straffe taal.
Alsof het wat uitmaakt, D66 zal niet opstappen.
Hij zei opnieuw dat gevaar ook een slecht argument is om een missie niet door te laten gaan, maar wederopbouw is volgens hem onmogelijk in een gebied waar vijf stammen elkaar de tent uit vechten. Waar de papaverteelt geweld en ellende veroorzaakt en het optreden van de Amerikanen heeft geleid tot haat tegen buitenlanders.
"Heeft u er wel eens over nagedacht waarom Frankrijk en Duitsland geen troepen naar Zuid-Afghanistan stuurden? De Duitsers willen in Afghanistan alleen overdag vliegen, dus als die ons moeten helpen omdat gevaar dreigt en de schemer valt in, dan kan dat niet"
Gevraagd naar de positie van de D66-fractie als een meerderheid in de Kamer vóór de missie stemt, kwam gewoon geen duidelijk antwoord.
Nu is helder waarom.
In de campagne ben je tegen, want dat is de helft van de mensen op straat ook, en dat is toch de helft...
Maar in de Kamer blijf je, want daar is het warmer dan buiten.
En daar wordt je, als de echt allerkleinste op de speelplaats, geprezen als je de anderen helpt onderdeel te zijn van een echte As...

info onder fotos

No comments: