Thursday, November 11, 2010

Poppy Day.

Vandaag is het 11 november, de dag waarop in 1918 de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd.
Mijn kinderen zijn nog jong, maar ze hebben meer oorlogsmonumenten uit deze periode gezien dan waarschijnlijk normaal is voor de meeste mensen.
Beroepsmisvorming.
Ongeveer zeventien miljoen mensen vonden de dood in een conflict dat nog steeds zinloos lijkt, hoe vaak en van uit welke positie je er ook naar kijkt.
Een oorlog die werd verzonnen door mensen die hem zelf niet wilden vechten.
Anderen die dat wel moesten vertikten het bij tijd en wijle, tot de 11e november in 1918 en zelfs nog daarna vielen er slachtoffers, in vredestijd, door gebrekkige communicatie.
'S ochtends om vijf uur werd de vrede officieel getekend, de oorlog was voorbij.
Maar pas om 11 die dag uur mochten de gevechten, op bevel van hogerhand, worden gestaakt, logica is niet een sterk punt van het leger, en zelfs daarna kregen veel mensen het niet mee, met alle gevolgen van dien...
Leerlingen hebben geluk dat ik op dit moment de Klassieke Oudheid met ze behandel, anders zou ik ze zeker vervelen met allerlei feiten en wetenswaardigheden over een periode waar we helemaal niets van geleerd hebben.
Komt vaak voor, dat we niets leren van het verleden...

2 comments:

Richard said...

In de twee jaar na de oorlog stierven 30 miljoen aan de spaanse griep.

Zo bekeken is de oorlog niet meer dan een bliepje in de tijd.

Strangebrew said...

Welkom Richard. Kan wel zijn dat WO1 in dat opzicht in jouw ogen maar een momentopname is, maar het zijn wel door mensen gecreëerde slachtoffers die verhinderd hadden kunnen worden als men de politieke wil had gehad. Was de Europese bevolking door jarenlange armoede, veroorzaakt door diezelfde oorlog, niet verzwakt geweest, had de Griepepidemie wellicht ook veel minder slachtoffers geëist. Ik kan het niet bagatelliseren, hoe ik mijn best ook doe.