Monday, June 20, 2011

Eastside.


Toeristen-attractie amerikaanse stijl, een betonnen open platform van vijf verdiepingen...
Pal er naast liggen een enorme fabriek (geen idee wat daar gemaakt werd) en een watertje met een "nep-geyser" dat kennelijk bij het geheel aan grasvelden hoorde.
Deze fontein staat twee keer per dag een kwartier aan en er komt een straal water uit die even hoog zou moeten rijken als de Gateway Arch aan de overkant, maar meestal niet tot de helft komt.

Het moet een verlenging voorstellen van de groenvoorziening die aan de andere oever is aangelegd in de jaren zestig, het groen rondom die Arch, een enorme boog die overal in de stad te zien is.
De bedoeling was het ghetto van East Saint Louis, in Illinois, symbolisch te verbinden met het rijkere deel van de stad aan de overkant in Missouri.
Om de Eastside te tonen dat er heus wel aan ze gedacht werd, kregen ze dus een parkje in 2005.
Wegen zijn er kapotgevroren en opengebroken, de meeste putdeksels zijn verdwenen, richting de oudijzerboer, nooit vervangen dus zijn er gewoon metersbrede, metersdiepe gaten in het asfalt.

Straatverlichting is er meestal niet of ligt los op straat, de bedrading wordt veelal gebruikt voor iets anders.
De getraliede ramen in de tientallen rijtjes huizen in de wijk ernaast zijn allemaal gebroken, al die huizen zijn trouwens gewoon bewoond...

Scholen zijn er niet meer, één vervallen highschool heb ik gezien, met een kaal sportveldje zonder verdere voorzieningen waar overigens dankbaar gebruik van werd gemaakt door een heleboel jongens na schooltijd.

Een paar belegen jaren-vijftig winkels waren nog te zien "downtown", maar meestal leeg en dichtgetimmerd.
Veel fabrieken, met stapels puin en autowrakken ernaast, allemaal geraamtes waar je de zon door kon zien ondergaan.

Ook dát was Saint Louis.Een deel van de foto's heb ik overigens gejat van een bewoner uit die wijk (vermoed ik), de mensen voor hun huizen fotograferen was me net iets te gortig, ze hadden me waarschijnlijk ook doorverwezen naar de dierentuin in het noorden van de stad als ik aapjes wilde kijken...


No comments: