Monday, April 17, 2006

Glas.

"Mijn vrouw heeft al twee uur heel veel pijn, ze heeft dringend hulp nodig!"
"Heeft u een afspraak?"
"Dit is toch de huisartsenpost voor spoedeisende hulp?"
"Ja, maar het is vandaag heel erg druk, meneer, u heeft een afspraak nodig..."
"....Met wie moet ik dat regelen?"
"Met mij."
"Kan ik dan nu een afspraak maken?"
"In de hal hangt een telefoon, daar kunt u gebruik van maken."
"Met wie bel ik dan?"
"Met mij."
"Maar...ik sta nu toch voor u!"
"De telefoon in de hal, meneer, zo doen wij dat hier!"

Mijn moeder huilt nooit als ze pijn heeft.
Te trots.
Nu stond ze daar te huilen ten overstaan van vijftig vreemden, en mijn vader raakte in paniek...
Het is natuurlijk niet netjes, mensen achter een loket zijn ook mensen, maar had er geen glas gezeten tussen mijn vader en die mevrouw van de "weekend-dienst", had ik weinig gegeven voor de gezondheid van die mevrouw.
De mevrouw mocht dan gedacht hebben dat de zoveelste aansteller zich meldde, en dat nog wel op een feestdag, maar de paniek van mijn vader was terecht.
Een kwartier, twee genegeerde rode stoplichten en een paar snelheidsovertredingen later, bij de Eerste Hulp van het ziekenhuis, bleek de inschattingsfout van de mevrouw achter het loket een bijna fatale te zijn.
Mijn moeder werd meteen opgenomen en aan de morfine gelegd, en mijn vader sliep voor het eerst in zijn 39-jarige huwelijk alleen in hun huis...
Mama heeft goed geslapen en mag misschien snel weer naar huis, maar opeens is de afstand tussen Nijmegen en Heerlen groot, en tegelijkertijd net zo groot als dat het glas dik was die middag.

7 comments:

Alice van der Plas said...

Een hele ernstige paarse krokodil..veel sterkte ermee.

Sonnie said...

Pfffff... heftig

zo iets hadden we laatst op school met een kindje dat was gevallen en behoorlijk bloedde aan zijn kin. Kind in paniek natuurlijk maar onverbiddelijk weggestuurd bij de dichtsbijzijnde huisarts.. Kan er nog boos om worden!

Sterkte!!!

Strangebrew said...

Dankjulliewel! Ondertussen ligt mijn moeder nog steeds in het ziekenhuis, en wordt ik eigenlijk nu pas steeds kwader op die "muts" achter dat loket...

Sonnie said...

jeetje, dat zo iemand zich zo kan vergissen zeg!! Misschien is het zelfs wel zo erg geworden doordat ze het verkeerd had? Annklagen die handel *badgrin*

Wens je moeder maar heel veel sterkte van me ookal heeft ze geen idee wie ik ben ;)

Strangebrew said...

Zal ik doen! Ze mocht vandaag (woensdag) onverwacht naar huis, ze was erg blij weer in haar eigen kamer te liggen!
I'd like to sue their ass!!!...maar mijn pa zou dat moeten doen dan en hij denkt dat het geen zin heeft omdat hij niet weet via welke kanalen hij zo iemand voor een tuchtcollege moet krijgen...Wellicht is het gewoon een receptioniste die niets van "triage" hoeft te weten, al zou het wel handig zijn als zij de eerste is die de inschatting moet maken...Triest.
Maar ik zal je groeten doorgeven!

missgien said...

Wat een verhaal, zeg! Ongelooflijk: bellen vanuit een gang terwijl je aan de balie staat waar je naar toe moet bellen! Als ze daar een tv-show over maken, gelooft geen mens dat het echt is!!
Ten eerste: klacht indienen! (Zo ga je niet met mensen om en al helemaal niet met oude mensen!) En dat hoeft je vader niet perse te doen, dat mag jij ook doen. Misschien wil je moeder's reguliere huisarts helpen?? Hoe dan ook: zoiets moet je niet over je kant laten gaan, al was het alleen maar om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurd!
Ten tweede: heel veel sterkte voor je mam en geef je pap een dikke knuffel want al ken ik ze niet: dat hebben ze wel verdiend!

Strangebrew said...

Wordt aan gewerkt!, en we hebben mijn ma's vaste huisarts erop af gestuurd. Die balie waar mensen zich moeten melden wordt over een maand of twee opgeheven en overgeheveld naar een ander ziekenhuis...
Ik zal mijn ouders de lieve woorden overbrengen!