Friday, March 13, 2009

Geen idee.


Gek genoeg niet op mijn werk, maar wel op mijn opleiding had het mensen geraakt.
Hoe ga je om met extreem geweld op je school, hoe voorkom je het?
Terwijl er steeds meer bekend wordt, en eigenlijk ook steeds meer verwarring ontstaat over weer zo'n jongen die de boel even ernstig stil zet, flitst het ook door mijn hoofd.
Ik weet helemaal niets van een leerling.
Soms bij toeval dingen die ik eigenlijk liever helemaal niet wil weten.
Ik werk op een school, met een protocol als er iets mis gaat, maar uiteindelijk blijkt zo'n protocol misschien alleen in mijn hoofd te bestaan.
Het bestaat naar mijn idee uit "indien nodig niet alleen maar met een collega er op af, in ieder geval altijd reageren".
Als er iets gebeurd, een knokpartij of whatever, wordt er ook altijd gereageerd, maar altijd anders als je het naderhand analyseert en eigenlijk dus altijd op gevoel.
Volgens mij is het stiekem op alle scholen zo.
Je werkt immers met mensen, en die zijn doorgaans niet allemaal getraind op dit soort geweld.
En de meeste scholen hopen gewoon dat het nooit gebeurt, omdat dit inderdaad incidenten zijn en geen regel.
Bovendien: wij zijn 'klein' als onderwijsinstelling en hebben naar verluidt alles onder controle, dus geen hysterisch gedoe graag iedere keer als er ergens anders iets gebeurt, "get a grip".
Check.
Want ik weet uiteindelijk toch niets.
Niet of zo'n kind alleen bij ons of alleen thuis of juist andersom totaal onopvallend of juist opvallend, slim, druk, gewoon gelukkig, brutaal, lief, crimineel, gek op tafeltennis, emo, gelovig, suïcidaal, doorsnee, verzot op first-person-shooters, onzeker, gok-drank-eet-game of weed-verslaafd, stil, agressief, bevooroordeeld, dom, alto, teruggetrokken, evenwichtig.... dus potentieel 'verdacht' is.
Alle deskundigen geven toe dat het onmogelijk is om jonge-daderprofielen op te stellen.
Ik weet uiteindelijk welbeschouwd nooit wat er in een ander omgaat, want we hebben allemaal ons arsenaal aan sociaal wenselijke antwoorden en reacties in de aanslag.
Ik wil ze allemaal vertrouwen en misschien houd ik mezelf op die manier voor de gek, maar heb ik een alternatief?

1 comment:

festina lente said...

Volgens mij is het de enige juiste houding. Achterdocht en agressie roept immers achterdocht en agressie op. Maar eenvoudig is het inderdaad niet. Je kunt op judo gaan :-)