Thursday, July 23, 2009

Koloniaal denken.

Ik ben noch van de betreffende generatie noch in de gelegenheid geweest om het te verhinderen en dat zal voor de meesten van ons gelden.
Maar als onze overheid met een bestraffend vingertje op het verleden van andere landen wijst, mag ze een keer verplicht naar het museum.
Het hoofd van een Ghanese koning gaat ondertussen terug naar de rechtmatige afstammelingen.
Het zou ondenkbaar zijn dat er ergens op de wereld een Oranje op sterk water staat, maar wij vonden onze eigen cultuur kennelijk zo verheven dat we met andere culturen omsprongen alsof het een rariteitenkabinet betrof.
Freakshow.

Een leerling van mij had dit als onderwerp voor zijn PO, en hij had op een gegeven moment de conclusie getrokken dat je eigenlijk niet moest proberen om je eigen historie weg te poetsen door te proberen dit soort dingen goed te maken, wat spullen terug te geven, een keer sorry te zeggen en daarmee de geschiedenis als het ware te vervalsen.
Hij wilde best dat hoofd teruggeven, dat gunde hij de achterkleinkinderen van Badu Bonsu ll wel, maar je moest wel duidelijk blijven maken, op allerlei mogelijke manieren, dat ook dit, het schofferen van andere culturen, een integraal onderdeel is van je erfgoed.
Een verstandige jongen, onthutsend eerlijk ook, en ik ben het hartgrondig met hem eens.

No comments: