Monday, January 11, 2010

Natuurlijk verloop.

Organisaties als Oxfam-Novib krijgen scheve ogen van de VVD omdat ze geld geven aan gebieden waar het rommelt, maar dit houdt uiteindelijk alleen maar het conflict in stand.
Ik heb echter altijd begrepen dat de meeste van die conflicten
ooit grotendeels door 'ons' (de VOC onder andere) zijn veroorzaaakt....
En het is notabene onze premier die het de hele tijd heeft over het schoonvegen van ons eigen stoepje....

Maar dat is allemaal onzin!
; oorlogen zijn gewoon een natuurlijk gegeven en een volstrekt legitiem middel om staten te vormen.
De eerste wereldoorlog met name was bijvoorbeeld een zeer 'zinvol middel' om weer eens even heel goed duidelijk te maken waar de grenzen in Europa ook al weer precies liepen, omdat het in 1870 en tijdens de Krim-oorlog misschien niet goed was uitgelegd.
Die tweede wereldoorlog was dan wellicht voor die mensen, die voorheen niet goed hadden opgelet.
Het hele kolonialisme en daarop volgende moderne imperialisme, met alle gevolgen die daar geheel vanzelfsprekend bij horen, zijn ook allemaal heel goed geweest voor de staatsvorming in die landen.

Het zijn samenwerkende dictaturen ondertussen, dat is natuurlijk wel vervelend.
Maar zolang het uiteindelijk maar nette dictaturen worden, die onderling goede afspraken maken, en waar wij in Europa naderhand gewoon handel mee kunnen drijven omdat hun economie in ieder geval straks kerngezond is, is er niets aan de handje.

Zie je wel, een mens is nooit te oud om te leren.
Ik ben al die jaren in de veronderstelling geweest dat je deze wereld een beetje beter moet achterlaten, dan je hem aantrof.
Maar het is juist de bedoeling om zoveel mogelijk rotzooi te trappen, omdat dit weer nieuwe kansen biedt aan diegenen die ze benutten, niets is natuurlijker.
Ik denk dat ik het nu begrijp.

No comments: