Friday, June 11, 2010

WK-koorts: tricky ziekte.

"Het is ons recht!" is altijd snel gebruld.
"Middelbare scholen moeten gewoon hun uren draaien en hun eigen regels beter handhaven!" trouwens ook.
Totdat dit daadwerkelijk een conflict vormt, zijn beide uitspraken te verdedigen.
Sommige scholen knijpen aanstaande maandag een oogje dicht en kijken gezamenlijk naar de wedstrijd, anderen houden vast aan de inspectie-eis van 1040 uren les per jaar.
Nu eisen de leerlingen van een Nijmeegse school dat de school ze vrij geeft om voetbal te kijken, die discussie begon gisteren

en loopt op dit moment zo uit de hand dat sinds vanochtend de politie voor de deur staat om de boel niet helemaal te laten ontploffen, de school is korte tijd hermetisch afgesloten, niemand er uit of er in tijdens de pauze, schoolbestuur over de rats en ouders en leerlingen in alle staten.
"Het is ons recht!" , "Maar we hebben..." enzovoorts...
De school heeft eigenlijk projectweek tijdens het begin van het WK en de angst bestond dat de voorbereidingen (om precies te zijn 400 ontwikkelings-uren, veel overwerk en een tiental mensen van buiten af ingehuurd, heel jaar naar toe gewerkt en over nagedacht samen met diezelfde leerlingen) allemaal voor niets waren, vandaar de beslissing om geen vrij te geven maandagmiddag.
De school had voorgesteld de negentig minuten eerder of later op die dag te plaatsen om projectmedewerkers tegemoet te komen, maar daar hadden de leerlingen geen zin in.
Aan de andere kant heeft de schoolleiding zich nu zo hard in haar eigen beslissing ingegraven dat toegeven gezichtsverlies betekent, en uiteindelijk gaat het nergens meer over.
Over 90 minuten voetbal, niet eens een finale-wedstrijd, gebakken lucht.
In het kader van het project zouden voornoemde leerlingen overigens op bezoek gaan bij onder andere de lagere school van mijn kinderen, om verschillende activiteiten aan te bieden op verschillende dagdelen, maar of dat doorgaat is nu voor alle daarbij betrokken scholen, die allemaal hun programma hiervoor op de kop hebben gegooid, onzeker.
Een jaar geleden had niemand meteen gezien dat het allemaal samenviel met het WK, zover kijken leerlingen en wellicht schoolleiders gewoon niet vooruit, was die achterlijke oranje-koorts nog niet zo alomtegenwoordig als de afgelopen tijd en wist bovendien niemand wanneer de eerste wedstrijd van Nederland gespeeld zou worden.
Nu staat die project-week daadwerkelijk voor de deur en wil men opeens niet meer meedoen aan het hele programma, want 'foeballuh'...

No comments: