Saturday, October 30, 2010

Wintertijd is vast een linkse hobby.

Dus laten we die ook maar afschaffen.
En als we dan toch bezig zijn om zelf wel uit te maken welke tijd het is, dan kunnen we toch ook meteen twee uur verschil maken.
Of vier. Of zes. The sky is the limit. Wat kan ons de stand van de zon schelen...
Het schijnt bovendien gezonder te zijn om het hele jaar zomertijd te hebben.
Of juist niet daarover zijn de meningen verdeeld....
De bedenkers van het plan staan overigens niet alleen, maar op hen rust nu al het verdacht dat ze een beetje lak hebben aan 'de anderen'....
Zomertijd, de periode waarin we de klok manipuleren, want de echte tijd is die van de winter.
Wat let ons om de dagen gewoon naar believen langer of korter te laten zijn?
Als we toch al ongelijk willen lopen met de landen om ons heen kunnen we ook gewoon net doen alsof een dag bijvoorbeeld dertig uur heeft, of twintig.
En de rest van de uren geheel vrij te laten wat interpretatie betreft.
U noemt de tijd dat u niet werkt bijvoorbeeld gewoon 'slaapuurtjes', ook al is het vier uur 's middags, u doet net alsof het dan nacht is, ook al is het licht.
Dat is toch de ultieme flexibiliteit, mensen kunnen volop zelf bepalen waar hun tijd voor is, los van een dag en nacht ritme, want dat is zóóó jaren nul.
Heeft dat misschien nog voordelen?

Planten uit kassen worden toch ook al gefopt door de dagen en de nachten heel kort te maken, meer dagen dan er eigenlijk zijn, waardoor de plant sneller groeit, dus de oogst meer opbrengt.
In productietermen zou dat voor mensen wellicht ook zo kunnen werken.
Natuurlijk zullen we eerst danig van de wap zijn, maar daarna zal er wel een zekere gewenning optreden.
Een deel van de mensen dat licht nodig heeft om te kunnen functioneren kiest daarvoor de uurtjes met zon, mensen die meer nachtdier zijn werken als de rest slaapt, een dertig-of-twintig-uren-economie met alleen maar flexwerkers.
Misschien dat een deel van de bevolking te weinig daglicht krijgt en daardoor een beetje raar gaat doen, het aantal onverklaarbare schietincidenten neemt misschien eventjes toe, maar daar staat tegenover dat er meer of langer gewerkt wordt en dat is goed voor de economie.
Lang leve het liberalisme, elke dag een feestje, want mensen bepalen zelf wel wat voor een tijd het is.
Als het dan nog steeds (of alweer) donker is, en wij gewoon op kantoor of in de klas zitten, doen we net alsof dat zo hoort en we steken gezellig wat kaarsen aan.
Als er een speciale feestdag is kun je om twee uur 's middags toch vuurwerk afsteken en daarna is er nog meer dan voldoende tijd om de horeca vol te laten lopen en daarna iedereen een trein naar huis te laten halen.
Bovendien kun je dan echt de spoorboekjes afschaffen, want die treinen sluiten never nooit niet meer aan op internationale reisschema's.
We schaffen dan ook meteen de herfst af, want dan hebben we ook geen last meer van blaadjes op de rails...
Oh, nee, wacht, dat werkt anders.
Niet op tijd.
Tijd.
Een stomme linkse hobby ook.

No comments: