Wednesday, January 19, 2011

Bizarroland...

Al meer dan dertig jaar liggen er kernwapens in Nederland opgeslagen, in een bunker op een kazerne-terrein in Volkel, al dertig jaar werd dit glashard ontkent door de Nederlandse overheid.
"Nee hoor, niet waar!, in Nederland zijn geen kernwapens...".
Je kon naast of op die bunker gaan staan er op wijzen en roepen; "Hier! Hier liggen ze!" en de overheid bleef minzaam het hoofd schudden en het verhaal naar het land der fabelen sturen.
En ook al heeft de Amerikaanse regering het nooit hardop bevestigd (het zijn namelijk hun spulletjes die in allerlei Europese landen opgeslagen liggen), ze hebben er ook nooit expliciet over gezegd dat die dingen er niet waren.
Toch maakte de Nederlandse overheid er consequent een principieel punt van het allemaal categorisch te ontkrachten.
Zogenaamde "burger-inspecties" waarbij activisten jaarlijks over het hek van het overigens matig beveiligde complex klommen, jaarlijks naast en op die bunker gingen staan en vroegen ; "En wat zit hierin dan? Kernwapens toch? Staat er toch ook op!" vonden dan ook al dertig jaar plaats.

En steeds bleef de overheid bij haar standpunt dat er geen kernwapens zijn in ons land, ongeacht wat de eigenaar en de activisten daarop te zeggen hadden, ongeacht de vragen die verschillende parlementen er inmiddels over hadden gesteld.
Totdat Wikileaks het deze week meldde, en nu geeft Verhagen het schoorvoetend toe.
Er liggen kernwapens in Volkel.
Belangrijk? Misschien niet...Maar waar zit dan de angel?
Het zit hem voor mij echt niet in het kinderachtige welles-nietes-spelletje over die kernwapens dat de overheid hier met ons speelde, de activisten hebben jarenlang hartelijk om deze flauwekul gelachen, het werd een spel...
Het zit hem in het gegeven dat onze overheid stelselmatig tegen ons liegt: over de JSF, over Afghaanse missies, over Iraakse missies, over Bosniƫ...en dan hebben we het alleen maar over Defensie.
Dat steekt.

No comments: