Tuesday, February 08, 2011

Als het aan hen ligt...

...schaffen ze een overbodige studie als Duits gewoon af, want er zijn veel te veel opleidingen en wie spreekt er nu nog Duits in Europa (behalve de grootste speler in de EU)?
Ze laten studenten niet meer zomaar doorstromen van HBO naar Universiteit, het niveau moet omhoog, en het duurt allemaal te lang...
Een studie moet daar naast maar passen in de tijd die je krijgt, niet de tijd die je nodig hebt, het geld dat je meer betaald, als straf op 'langstuderen', wordt misschien ooit nog eens geïnvesteerd in de kenniseconomie.
Regionale Expertise Centra moeten gewoon mensen de laan uitsturen, want het kost te veel geld om te kijken welk onderwijs er past bij welke aandoening en ze vinden speciaal onderwijs bovendien maar flauwekul, want les krijgen kan ook op een gewone school, in grotere klassen met minder docenten.

En die mensen die daar lesgeven kunnen best wat harder werken voor minder geld, aanstellers, met hun zes weken vakantie, doe er maar een week af trouwens.
Geef ze prestatieloon, hoe maakt niet uit hoe, desnoods extra punten als ze wel een excursie leuk kunnen begeleiden of extra uren willen surveilleren op het schoolplein, en minder als ze niet mee willen vergaderen over de aanschaf van dat nieuwe kopieerapparaat, of niet kunnen/willen bijscholen of niet snel genoeg doorstuderen als ze dat wel willen....details....niet belangrijk.
Segregatie op scholen is vanaf nu ook weer geaccepteerd, want het lukt toch niet om het te veranderen, hun eigen kinderen zitten trouwens toch niet op een zwarte school, anders was het waarschijnlijk wel iets hoger op de agenda gekomen.
Vrijwel elk kabinet heeft ze gehad in de laatste jaren.
Bezuinigings-zeloten die onderwijsbeleid gebruiken om zich te onderscheiden van de rest, daadkracht te tonen, te laten zien hoe je dingen er wel door drukt.
Dat het allemaal veel goedkoper kan.
Voor een dubbeltje op de eerste rang.
Elke verkiezingsbelofte sneuvelt; van de investeringen in het onderwijs heb ik inmiddels begrepen dat investeren een ander woord is voor geld eruit trekken.
Dat geld is kennelijk nodig voor rechtse hobby's, het moet allemaal ergens vandaan komen.
(Vandaag is er een spoeddebat over dit piramidespel, helaas moet ik lesgeven maar misschien heeft u tijd om te kijken hoe men zich in allerlei bochten wringt om niet uit te stappen uit dit miljardenproject...klik!)

Er is geen enkel ander ministerie waar zoveel plannen worden gemaakt, ingevoerd en weer afgeschaft als op het ministerie van onderwijs.
Elke vier jaar (als het kabinet niet vaker ontbonden wordt) splinternieuw beleid, nieuwe boeken, nieuwe proefballonnetjes over exameneisen en uren-normen, nieuwe targets en regels voor de leerplicht, nieuwe 'missie en visie'.
Tijd voor geschiedenisles.
Onderwijs is het enige departement waar alles op de schop wordt gegooid nog voor dat wat er net stond is geëvalueerd.
Probeer deze grappen eens uit te halen op defensie, dan zijn de rapen gaar.
De mensen op het onderwijsministerie weten hoe ze politiek moeten bedrijven.
Het zijn beleidsmakers; managers, economen of verpleegsters.
Op het gebied van onderwijs zijn ze heel erg ervaringsdeskundig; ze hebben namelijk ook ooit op een school gezeten.
Iedere halve zool kan het kennelijk, waarvan acte.

No comments: