Friday, February 11, 2011

Wat was dat?

Een meanderende toespraak van Mubarak.
Ik wil niet, ik zou moeten, maar ik ga niet.
Hier hadden het Egyptische leger, het Witte Huis en de CIA zich kennelijk vergaloppeerd.
Daarna Suleyman met zijn meneer de uil-toespraak.

History unfolding allright, only Cairo-style...
Huh? Hij zou toch weggaan?
Nu heeft het leger een keuze te maken, drie eigenlijk;
  1. De keuze tussen Mubarak en Suleyman. waarbij Suleyman de betere kaarten lijkt te hebben.
  2. De keuze tussen staatsgreep of afwachten, zijn ze nog niet uit want de rest van de wereld zwijgt, hoewel er wel al US Marine voor het Suez-kanaal ligt, voor de doorstroom zullen we maar zeggen.
  3. De keuze tussen het volk of hun eigen agenda, als ze zich dan maar heel goed realiseren dat ondertussen de meerderheid van het volk op één of ander plein staat, en er werkelijk geen soldaat is die geen familie of vriend er tussen heeft staan.
Zo gaat dat in een revolutie, als de rest van het volk het met elkaar eens is, dan heb je ook niets aan je geweldsmonopolie, dan kun je alleen nog maar onderhandelen of iedereen doodschieten.

Obama richt zich, nu hij Mubarak heeft laten vallen, een beetje houterig tot de jongeren van Egypte, maar zelfs dit charme-offensief wordt overstemd door een bevolking die vanmiddag 10 miljoen groot op één of ander Egyptisch plein staat, alsof het hen iets uitmaakt wat het buitenland er van vindt.
Ze zijn met veel, uit alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden, het enige dat nu nog telt is dat ze gewoon eens serieus willen worden genomen: ze hebben geen voedsel , geen geld, geen werk, "boeien" wat het buitenland nu wil dat er gebeurt...
De Egyptenaren willen een nieuw regime, geen nieuwe stroman, het westen heeft een halve eeuw lang dictatoriale regeringen in Noord Afrika en het Midden Oosten gesteund en de hand boven het hoofd gehouden; voormalige koloniën draag je liever over aan mensen die je belangen tegen een kleine prijs garanderen, want belangen zat.
En nu dan de 'westerse' angst voor het aan de macht komen van een 'onbekende' factor, dat is misschien wel een moslim!, Allah verhoedde!... (Duh! Iemand moet die mensen er toch even voorzichtig op wijzen dat Egypte een moslimland is...)
Dus is het even stil in het buitenland, want; Huh?
Het is vrijdag...

No comments: