Sunday, January 15, 2012

Enig.

Politiek is een vreemd spel, dat verzin je gewoon niet.
België heeft laten zien dat een land prima blijft functioneren zonder regering.
Het licht gaat gewoon aan als je op het knopje drukt.
Er komt gewoon water uit de kraan.
Ons land is niet veel anders, het draait op de ambtenaren en mensen die gewoon elke dag hun werk en hun best doen, en dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt.
Je zou bijna zeggen dat je geen regering nodig hebt, alleen maar een sociaal contract...


Een premier in dit land kan hoogstens lokaal besturen en hier en daar wat snoeien in de ijdele hoop dat het begrotingstekort hiermee terug kan worden gedrongen, ook al wordt dit bedrag drie keer overtroffen door de uitstaande leningen.
Besturen doet immers Brussel.
Wat ons blijft is de wassen neus die lokale landelijke verkiezingen heet.
Dus maakt het derhalve ook niet veel uit wat zo'n premier doet.

Als hij wil regeren met de grootste verliezer van de verkiezingen, met gedoogsteun van een stel in-je-brievenbus-pissende-om-zich-heen-meppende-en-scheldende-politieke-hooligans die toch verder niet thuis geven (salaris is binnen, rustig kop onder het maaiveld houden dus) ,dan kan dat gewoon.
Verstuurd is verstuurd, dus, ja, nou, sorry toch?, zand erover.
Niemand die met dit gedoog-gedrocht twijfelt aan onze kieswet, dit is democratie.

We gedogen vanaf nu lekker van alles.
Als er een groot drama opgevoerd wordt rondom opperdiva Donner, die iedereen behalve zichzelf "baarlijke nonsens" verwijt (over zijn aanstaande reserve-koningsschap) daar waar hij ook voor de vorm "geen commentaar" had kunnen zeggen, is er geen journalist die achteraf bij zijn daadwerkelijke installatie vraagt waar dit gemiep nu allemaal op sloeg, waarom onze kostbare tijd zo werd verspild en waarom de premier dit theater mee ensceneert en gedoogd.
Niemand die het toneelstuk niet geloofd, dit is transparantie.
Als allerlei verworvenheden (zorg, pensioenen, ontwikkeling) van de afgelopen dertig jaar vakkundig worden afgebroken, door allerlei tijdelijke stuurlui die steeds woester aan het stuur van ons schip rukken, met als gevolg dat de wij zeeziek van stuurboord naar bakboord rollend proberen de visie, de missie van elk nieuw kabinet uit te voeren, klinkt er maar matig protest, de hemel verhoede immers dat je een linkse hobbyist genoemd wordt.
Niemand die er echt kwaad over wordt, dit is
broodnodige efficiëntie.
Onze premier lijkt het "enig" om met Roemers te regeren, maar hij vindt de SP eigenlijk toch niet zo'n goed idee.
Aan de schijn van populisme kan het toch zeker niet liggen, dat was toch na de vorige verkiezingen ook geen probleem.
De peilingen vertellen ons nu dat de VVD en de SP het grootst zijn, dus een wellicht voorbarig onderzoek naar eventuele toekomstige samenwerking na vervroegde verkiezingen zou logisch zijn, maar de premier wuift het al bij voorbaat weg.
Het gaat immers prima zo, elke dag dat deze coalitie overleeft is er weer eentje meer en verkiezingen met als uitkomst een andere coalitie levert vast niet zoveel voordeel op.
Niemand die de kwalificatie "enig" pedant en neerbuigend vindt in deze totaal verdeelde tijden, dit is politiek.

No comments: