Wednesday, October 31, 2012

Blessed Samhain!

 

Ook al is het officieel pas 6 november om 10 over 7, omdat dan pas de zon 15 graden in het sterrenbeeld schorpioen staat, iets waar ik me nooit in heb verdiept, maar je leest wel eens wat....Hoe dan ook, vandaag viert de rest van de wereld ook vannacht al Samhain. En dat vier ik mee. Een hele week desnoods. Ik houd van de feesten van het jaarwiel. Ze lopen min of meer gelijk met de feesten die mijn familie en vrienden zo graag samen met mij willen vieren, dus het valt niet eens op dat de heiden in mij hele andere dingen bedoelt als ze een paar dagen te vroeg al "vrolijk kerstfeest" brult en een Yule-boom in huis haalt, want het is de kortste dag, de solstice, daarna worden de dagen weer langer...Mooi.
Maar Samhain vind ik eigenlijk nog mooier. De natuur sterft af om plaats te maken voor ander,  nieuw leven, het is het begin van de rust, stilstand, het officiële einde van de zomer. Het begin van de donkere helft van het jaar. En aangezien er geen licht kan zijn zonder donker is het belangrijk om er aandacht aan te geven. Het jaar, de natuur, begint nu al opnieuw. Dat is de oudste uitleg.



Daarna zijn pas de verhalen gekomen.  Over dat je als maagd wanneer je om
 klokslag middernacht een appel in negen stukjes verdeeld en eet, terwijl je onafgebroken in een handspiegel kijkt, het negende stuk tenslotte over je schouder gooit terwijl je met je spiegel naar die andere
spiegel kijkt, je ware liefde naast je kunt zien staan. Over dat de sluier tussen de vermeende werelden in deze tijd heel dun is, en dat diegenen die in een hiernamaals zouden verblijven proberen en soms kans zien terug te keren. Over dat je met zijn allen zwijgend een groot  feestmaal bereid, in alle stilte plaatsneemt en eet, met een lege gedekte plek aan tafel voor diegenen die er niet meer bij kunnen zijn.
Halloween is inmiddels sterk "vercommercialiseerd", voor velen alleen nog maar een aanleiding zich eens gek te verkleden en  wreed te bezatten. Kinderen komen langs de deur om snoep te vragen, zonder te weten wat Halloween eigenlijk betekent. Snoep toch? De kerk heeft het ritueel gekaapt om allerheiligen en allerzielen te vieren, men bakt dan wel gezellig pannenkoeken, maar bid daarnaast hard voor al die geliefden die nog in het vagevuur zitten te branden...
Ik vind de paganistische uitleg net wat liefdevoller om heel eerlijk te zijn. Mijn geliefden komen volgens mij niet in een eeuwig of tijdelijk vuur, daar geloof ik gewoon niet in.  Blessed Samhain, everybody!

No comments: