Sunday, December 19, 2021

Droom

Ik droomde iets vreemds vannacht. Ik zat weer op school. 
Een klein gebouw met een enorme speelplaats eromheen. De meesters en juffen zitten op een soort dakterras met palmboompjes en kijken af en toe naar beneden. Als ze daar beneden op het plein te hard schreeuwen, met te veel tegelijk wild spelen of hun aandacht voor de vele verwarrende regels laten verslappen brult iemand vanaf het dakterras iets onverstaanbaars naar beneden. Meestal betekent dit dat er later in de klas een preek volgt over de regels. Regels overtreden betekent meestal "straf voor de hele klas". Ik heb altijd geleerd dat je de brave kindjes niet moet straffen als de stoute kindjes iets verkeerd doen. 
Ik was nog klein in mijn droom. Zelf niet gekozen om mee te doen of geen zin hebbend, zit ik daar met mijn knikkers en ruilplaatjes veilig in een zakje. En ik denk net als een boel anderen dat het allemaal te lang duurt. De pauze duurde altijd langer als de meesters en juffen nog bezig waren met hun koffie of hun potje tafeltennis. Maar je zegt niet tegen ze dat ze moeten opschieten, want les is ook niet leuk...

Vanaf een soort uitzicht-toren kijkt onze overheid naar de mierenhoop die Nederland heet. Af en toe luid roepend dat we allemaal toch maar vooral voorzichtig moeten doen. Voorzichtig ook met de spulletjes van papa en mama, want het geld groeit niet aan de bomen! Zuinig zijn op je speelgoed en delen! De strenge opvoeders in ons land bedrijven al maandenlang een vooral symbolische strengheid met bozig gemopper op mensen die regels overtreden. Totdat iemand uit die overheid zelf een fout maakt of bewust de regels negeert, dan is het opeens allemaal alleen maar menselijk... 

Hier in de mierenhoop waren ze trouwens met alles te laat.
Te laat met testen.
Te laat met gezichtsbescherming.
Te laat met vaccineren.
Te laat met boosteren.
De regering in ons land is calvinistisch-liberaal. Dit is een ander woord voor een regeringsstijl die zich manifesteert als afgepast Ad-hoc-beleid; "eerst vragen wat het kost" en "rustig, morgen is er weer een dag". Het is vooral een trage regering. 

En gek genoeg levert die traagheid geen zorgvuldigheid op. Het zorgt er vooral voor dat mensen met weinig geduld die kar van lieverlee zelf allerlei kanten op gaan trekken. 
We kunnen niet aan deze bestuurders  vragen om te vertrekken om plaats te maken voor mensen die wél weten wat ze doen.... want ze waren namelijk al vanwege incompetentie afgetreden, zij het dat ook dit kennelijk een symbolisch gebaar was.

Onze overheid speelt de rol van strenge meesters en juffen, kordate papas en mamas, maar ze zit al vanaf het begin van het verhaal op de achterbank van de bus. Ze heeft wat draadjes van de bekleding los gepeuterd en houdt die stevig in haar knuistjes, in de illusie dat je op die manier de bus aan het besturen bent. 

No comments: