Friday, February 17, 2006

Vrij geluid.

NIJMEGEN - In de geest van Radio Rataplan, de roemruchte Nijmeegse etherpiraat van weleer, gaat dit voorjaar de Vrije Radio Nijmegen van start. Vrije Radio Nijmegen komt voort uit de koker van Keer het Tij Nijmegen, een platform van actiegroepen, politieke partijen en belangenorganisaties dat zich, zowel landelijk als lokaal, verzet tegen het beleid van het huidige kabinet. Vanuit boekhandel Assata in de Groote Broek gaat Vrije Radio in eerste instantie wekelijks via de onlangs opgerichte internetsite http://www.bataforum.nl/joomla/ een avondprogramma uitzenden.
bron de Gelderlander.

Ik luisterde heel vaak naar Rataplan, zeker als er iets bijzonders aan de hand was zoals een Eurotop ergens of een ontruiming in de stad.
Een deel van de mensen die de radiozender draaiden kende ik ook.
Dat op zich was al grappig, om die heel bekende stemmen uit je boxen te horen.
En toch verrast te worden door de muziek of de teksten die ze hadden uitgekozen om te laten horen...
Toen ik nog een paar huizen naast de Rataplan-studio woonde, werd de zender wel eens weggeblazen door een babyfoon ergens in de buurt.
Omdat de uitzendingen weliswaar met hart en ziel, maar niet altijd vlekkeloos werden gemaakt, viel dat niet meteen op.
Hele gesprekken tussen radiomakers waren er soms te beluisteren, terwijl ze er zelf van overtuigd waren dat wij ondertussen naar een ska-klassieker uit de jaren 50 aan het luisteren waren.
"Sh*t!, verkeerde "schuifje" opengezet...!" waarna ook de technische uitleg over wat er fout ging vrolijk uitgezonden werd.
Daardoor had ik niet het gevoel dat er iets vreemds gebeurde als ik een half uur naar een brabbelende baby zat te luisteren, me ondertussen afvragend wat er nu weer mis was met het mengpaneel.

klik op de plaatjes!
Radio Rataplan was hoe dan ook altijd "goede lokale radio", met een kritische kijk op het nieuws van de dag.
Spontane, eigenwijze dj's, sommigen zijn nog veel verder gekomen dan je zou denken, die gewoon lekker draaiden waar zij voor warm liepen.
Welke zender draait er nu live-nummers van NoMeansNo!?
Nu is de fakkel doorgegeven aan anderen.
Veel succes wens ik ze in ieder geval, en zodra die link naar de uitzendingen goed werkt kan ik er mijn lol mee op.
Zo hoor ik weer eens iets anders dan anders.

No comments: