Thursday, July 30, 2009

Traditioneel gezever

Even zeuren over iets volstrekt lokaals.
Zoals elk jaar is er weer traditioneel heibel over de afwikkeling van de zomerfeesten.
Iedereen die een evenement organiseert betaalt mee, maar kennelijk is dat niet adequaat proportioneel verdeeld.
De kleine podia, waar een kleine doelgroep op af komt, betalen evenveel precario-rechten als de grote podia waar de hoofdmoot van het anderhalf miljoen grote publiek op af komt.
De organisatie doet het af met : gelijke monniken, gelijke kappen, en stelt dat er twee soorten publiek zijn.
De 'Waterkwartierders', mensen uit de oude volkswijken die het met een Frans-Bauer-coverband ook heel gezellig hebben.

En de 'mensen uit Oost', die allen even goed bemiddeld en zwaar geletterd zijn en dus voor hun elitaire vermaak hogere eisen stellen.

Een volledig absurde karikatuur en bovendien gefingeerde tweedeling.
De organisatie zegt eigenlijk tegen die podia, die wat meer risicos nemen en wat avontuurlijker programmeren, dat het hun suffe eigen schuld is als ze niet uit de rode cijfers komen.
Je geeft het dus maar op of je conformeert je aan de eenheidsworst.
Want dat levert wél geld op en tenslotte gaat het daar uiteindelijk om.
De Affaire, een ondertussen zelfstandig onderdeel van de vierdaagse-feesten, is een paar jaar geleden als beste nederlandse festivalinitiatief geprezen; hoge culturele waarde en goede sfeer.
Kwaliteit dus, de organisatie van de zomerfeesten is echter alleen maar uit op kwantiteit, trots op de hoogste bezoekers-aantallen in de EU, en wil zelfs deze massale kermis nog verder uitbreiden, want er zijn nog pleinen over die nog niet gebruikt worden....

Zoals elk jaar, vaste prik in de weken nadat de opruimploegen eindelijk klaar zijn en de groenvoorzieningen weer opnieuw worden aangelegd in Nijmegen's parken en ringwegen, is de discussie opnieuw losgebarsten over de feest-lokaties van volgend jaar en ik houd mijn hart vast.
Wellicht anticiperend op een faillissement van de Affaire willen ze nu 'nog meer van hetzelfde' op nieuw in te richten evenementenpleinen in oa.het Kronenburgerpark en Lent.
Het moet namelijk allemaal nog meer groeien, en waarom dan niet nog zo'n dertien in een dozijn programma op ons kleine marktpleintje, met 'voldoende parkeermogelijkheid' in de nieuwe wijk.
Dat er ook nog mensen wonen in zo'n stad is eigenlijk een hele week lang een off-topic, dit zijn namelijk 'leuke dingen voor de mensen' en diegenen die er last van hebben gaan maar een week op vakantie, naar verluidt.
Mensen klagen echter al lang niet meer over overlast, wel over de bagger die ze een week lang moeten aanhoren, een kakafonische muur van geluid die vanuit de stad over de uiterwaarden dendert.
Op dit moment bevindt Habana zich al op de Lentse oever, maar dat is nu juist één van die podia die meer betalen dan er binnenkomt, en waar het overigens wel goed toeven is.

Meer van dit soort plekken, in deze verder infernale week, juich ik zelfs toe.
Maar ik ben dan ook 'zo'n elitair schepsel uit Oost' (gezien mijn podiumkeuze) al heb ik daar nooit een huis gehad en heb ik zelfs elf jaar gewoond in het Waterkwartier, go figure...

3 comments:

festina lente said...

Wat ben je toch een elitaire &)&^%%%^%^&&:-)

Strangebrew said...

Wat je zegt ben je zelf!!! :)
Enzo...

festina lente said...

En we gaan wel protesteren hè, als Jantje Smit of een van zijn kornuiten in Lent komt optreden??!!

We waren juist zo blij dat we bij het Joris Ivensplein weg waren!