Monday, August 03, 2009

Sprookjesbos.

Het is zomer, de vierdaagse is voorbij, er is niet veel nieuws, dus de discussie over de Donjon laait weer op.
De volledig nieuw te bouwen attractie op het Valkhof , want er wordt stug gesproken over herbouw, maar het is en blijft nieuwbouw.

Niet de eerste keer in het nieuws, niet de laatste keer ook vrees ik.

En ook niet de eerste keer dat ik er me er tegen uitspreek maar dat zal uiteraard niet veel stof doen opwaaien, want dat doe ik vooral hier.
De functie van de Donjon moet nog worden ingevuld, de meest voor de hand liggende bestemming is horeca en eventueel een congrescentrum.
Want een woontoren, zoals daar ooit gestaan heeft, wordt het natuurlijk niet.
De rest is ook vaag; wat er met het eronder liggende bodem-archief gebeurt is nog onduidelijk, en hoe vaak mensen er op zullen gaan staan om de kosten er weer uit te krijgen ook.
Maar volgens een referendum willen de meeste Nijmegenaren dat de stad haar smoel terug krijgt.
Dat heeft er in de loop van de eeuwen ongeveer zo uitgezien.

klikken voor grotere plaatjes
Dus...., dat zijn nogal wat voorbeelden van hoe het er ongeveer uit moet hebben gezien.
Bovendien kun je kiezen uit een oorspronkelijke karolingische toren uit de achtste en een herbouw uit de twaalfde eeuw, beiden zijn verschillend van uiterlijk en ze hebben op verschillende plekken gestaan.
Hussel alle informatie door elkaar en het resultaat is de volgende replica die een klein jaar het stadsgezicht heeft bepaald.

Daarnaast heeft een bouwbedrijf de volgende artists-impression gemaakt en dit moet het dan uiteindelijk worden als ze echte stenen (betonnen platen) gaan gebruiken.

Nijmegen op de kaart zetten door middel van een mooie neptoren.
Massa's toeristen gaat dit trekken, de klim omhoog is wellicht goedkoper dan een gemiddeld pretpark.
Zoals ik al zei, de meerderheid is vóór, met een fanatisme die grenst aan patriottisme.
Want als je niet voor bent, ben je tegen de stad.
En als je je afvraagt wat we met dat ding moeten doen als het over een paar jaar niet meer interessant is, en er een vestiging van McDonalds of een meubelzaak in wordt overwogen, dan ontbreekt het je aan politieke moed, ben je een lafaard die niet in deze stad durft te investeren.
De bouw moet volgend jaar beginnen, recessie of niet, want het is aanbesteed en ook dat is politiek.

Men gaat het bodemarchief onder het Valkhof ombaggeren, want de geplande twee meter diepe betonnen fundering die in de heuvel wordt geramd (twee meter is trouwens niet diep genoeg om een hoge massieve toren zonder zij-beuken te ondersteunen) zal daar wel voor zorgen.

Ik stel voor om er dan meteen een soort sprookjesbos van te maken.
Met hoge nepmuren die de oude Valkhofburcht moeten aangeven en als we dan toch bezig zijn, bouwen we gelijk die hele burcht na, en dan gaan we natuurlijk verder en stapelen de stadsmuren weer op.
Daarna slopen we het Casino en beginnen we aan de zogenaamde herbouw van alle romeinse leger-gebouwen, woningen en wegen.
We huren de oude crew van Het Land van Ooit in, verven de Sint Stevenskerk roze, en heffen aan de middeleeuwse stadspoort, te bouwen meteen na de Waalbrug, gelijk entree voor de hele santekraam.
Als je het al doet, doe het dan meteen goed.

1 comment:

festina lente said...

Juist, geen half werk!