Thursday, December 02, 2010

Nog een keer; kenniseconomie- liberale variant.

De studiefinancierings-boete moet ook verhoogd worden voor mensen die al lang met hun studie begonnen zijn, iemand moet geweten hebben dat dit in strijd is met de wet, maar ze proberen het toch, want 'Nee' heb je, 'Ja' kun je krijgen.
De studiefinanciering in Nederland geldt in de nieuwe plannen maar voor een deel van je studie, namelijk de Bachelor-fase, de eerste drie jaar, de Bachelor fase is GEEN afgeronde studie, je Master hoort daar bij!
Hiertegen, dat opsplitsen van een leergang om aan te sluiten op het buitenland, is door de studenten-vakbeweging jaren geleden al geprotesteerd.
Met een vooruitziende blik wezen ze op de mogelijkheden tot misbruik door kabinetten die misschien ooit hard wilden gaan snoeien in de kosten van het onderwijs en helaas blijkt dat nu.
Die kosten zijn weliswaar hoog, maar andere landen moeten ook betalen voor kwaliteit, het is wat het is.
Als je probeert op deze manier je concurrentiepositie binnen Europa wat op te leuken, betaal je op de lange termijn een veel hogere prijs dan je lief is, maar bij elke verkiezingsronde werd de paniek weggehoond, opnieuw gesproken over investeren in onderwijs en kenniseconomie en iedere keer werd deze verkiezingsbelofte gebroken.
Investeren is bezuinigen. Mooie Newspeak.
Werkgevers willen liefst mensen met een afgeronde studie, en zouden volgens de VVD de master-fase dan maar moeten sponsoren, dat klinkt heel positief, als een oplossing zelfs voor armlastige studenten.
Maar werkgevers willen doorgaans helemaal niet zelf betalen voor de Master van een nieuwe werknemer die ze helemaal nog niet kennen en waar ze zich wellicht ook niet jarenlang aan willen verbinden, dat gaat in tegen hun instinct, snelle winst maken voordat het economische klimaat de boel weer in het honderd schopt.
Werkgevers willen tegenwoordig daarnaast als regel mensen met buitenland-ervaring op hun CV.
Werkgevers hebben tegenwoordig niet voldoende co-schappen en stages in de aanbieding waardoor studenten buiten hun schuld om vertraging oplopen.
Meer oude wijn in nieuwe zakken, het nieuwe kabinet wil weer voor een dubbeltje op de eerste rij zitten; het moet heel goed, snel en goedkoop, een prachtig voorbeeld van kruideniersmentaliteit.
Ooit was ik actief bij een studentenvakbond en liep te fulmineren tegen een beleid dat studeren en het rendement daarvan uitholde, zeker als je het vergelijkt met de inhoud en kwaliteit van studies doorlopen in andere landen.
Beleid dat in mijn bescheiden opvatting toen ook al was verzonnen door mensen die zelf gemiddeld zeven jaar over hun studie hadden gedaan en zelf geen cent of aanzienlijk minder er voor betaald hadden.
Ze voelen zich daar zo schuldig over dat ze ons voor deze grove misstand willen behoeden.
Het Bindend Studie Advies is niet meer afdoende; geef ze een halve studie, gooi ze voor de leeuwen van het Midden en Klein Bedrijf (waar ons land in grossiert en op draait) en wat er daarna nog overeind staat moet wel goed, gemotiveerd en geslepen genoeg zijn.
Survival of the fittest, dit is naar het hart van de klassieke liberaal.
Ik vraag me af wanneer de eerste kiezers van dit gedoogde gedrocht zich tegen hun kop gaan slaan.
Wanneer ze 's avonds piekerend in hun bed liggen en zich vertwijfeld afvragen hoe ze hun kinderen moeten laten studeren, of hun pensioen moeten halen.
Al die vragen die hen kwellen, terwijl de wekker tikt, over hoe dit nu kon gebeuren; "Dit is nooit onze bedoeling geweest, zo worden wij toch ook keihard gepakt? Dit kabinet zou toch alles anders doen? We wilden alleen maar dat 'Al Die Anderen' beter hun best gingen doen of anders vertrokken...".

4 comments:

Alie said...

Welk pensioen?
Mijn ouders hadden deze week een brief dat er een wetsvoorstel in de maak (!!) is waardoor mijn ouders in januari 8% gaan worden gekort op hun AOW toeslag.
Dus... fijne feestdagen enzo.

Festina Lente said...

Gedoogde gedrocht: Mooi verzonnen! Zelf?

Strangebrew said...

@ Alie; ik leef maar van dag tot dag vanaf nu tot mijn 103e verjaardag...:)
@ Festina Lente; Zelf verzonnen.En volgens mij ook nog zeer to the point. En erg onbescheiden reactie van mij... :)

Festina Lente said...

Nee, terecht! Hij allitereert ook zo mooi...